Wednesday, August 6, 2014

Το ξυράφι του Όκαμ λειτουργεί σαν επίδεσμος;

Όταν ο Όκαμ έγραψε για τον ελάχιστο δρόμο στην θεωρία της λογικής δεν είχε υπόψη του τους τρόπους που θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν σαν επίδεσμο.

Όταν ο ΓΑΠ έπεφτε από το ποδήλατο τότε όλοι τον ανεβοκατέβαζαν ηλίθιο.
Όταν όμως τον έκαναν πρόεδρο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής κανένας δεν διανοήθηκε γιατί έδιναν σε έναν ηλίθιο τέτοιο αξίωμα, ούτε βέβαια όταν ήδη είχε τελειώσει από πρωθυπουργός της χώρας, του το ανανέωσαν! Δεν υπήρχε κανένας άλλος σοσιαλιστής πιο άξιος;

Βέβαια κανείς δεν διανοήθηκε πως ένας ηλίθιος μπορεί να πληρώνεται αδρά για να διδάσκει σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, στην Ελβετία και αλλού!
Όμως δεν είναι πρωτοφανές ένας πρωθυπουργός/πρόεδρος χώρας να διδάσκει σε πανεπιστήμια, το ίδιο έκανε ο Κάρτερ και ο Κλίντον, νομίζω κι ο Μπους Τζούνιορ! Ο Κάρτερ το έκανε και πριν γράφει και βιβλία, οπότε δεν ανήκει σε αυτή την ενότητα των πρωθυπουργών/προέδρων που από το "μηδέν" έγιναν πανεπιστημιακοί.
Με όσα στοιχεία έχουμε σήμερα ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου, νέος τότε σύμβουλος με σχέσεις με την Goldman Sachs - την μαφία της εποχής μας - είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα, ίσως και ο Ευρωπαϊκός Νότος, μιας και υπέγραψαν την δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια.
Όμως κάποιος θα πει σύμφωνα με την λογική του Όκαμ, ότι έγιναν μόνα τους, χωρίς θεωρίες συνωμοσίας, απλά έγιναν όπως όπου πέφτει ο κεραυνός καταστρέφει.
Τότε όμως γιατί ο ΓΑΠ να γίνει πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής πριν καν γίνει πρωθυπουργός και μετά από μια καταστροφική για τη χώρα του περίοδο να ανανεώσει το προεδριλίκι;
Πώς είναι δυνατόν οι έρευνες του Χάρβαρντ για τις σχέσεις χρέους μιας χώρας και λιτότητας - αποδεδειγμένες ότι ήταν λάθος πια - να βγουν εκείνη την εποχή δίνοντας άλλοθι στην Γερμανία να επιβάλλει τις πολιτικές της που μάλλον προέρχονται από την Goldman Sachs.

Κάποιος θα σκέφτονταν ότι όλα αυτά αντίκεινται στο ξυράφι του Όκαμ, αλλά μήπως το ξυράφι του, λειτουργεί σαν επίδεσμος κρύβοντας την πραγματικότητα;

Από την wikipedia:
Το Ξυράφι του Όκαμ (Novacula Occami, εναλλακτική ορθογραφία Το Ξυράφι του Όκκαμ, αποδίδεται και ως Λεπίδα του Όκαμ), είναι επιστημονική αρχή, η οποία αποδίδεται στον Άγγλο φιλόσοφο Λογικής και φραγκισκανό μοναχό του 14ου αιώνα, Γουλιέλμο του Όκαμ. Η αρχή αυτή αποτελεί την βάση της μεθοδολογικής απαγωγής και αποκαλείται επίσης αρχή της οικονομίας.

Στην απλούστερη διατύπωσή του, το Ξυράφι του Όκαμ εκφράζεται ως εξής: «Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες».

Στα λατινικά διατυπώνεται ως: Pluralitas non est ponenda sine necessitate
Η φράση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί πολύ ελεύθερα ως εξής: Όταν δύο θεωρίες παρέχουν εξίσου ακριβείς προβλέψεις, πάντα επιλέγουμε την απλούστερη.

No comments:

Post a Comment