Wednesday, May 22, 2013

Θέλουμε δωρεάν υγεία & ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Εισφορές σε ταμεία

Η αρχή του "κόλπου"

Λίγο πριν τον Β' παγκόσμιο πόλεμο οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική ανακοίνωσαν την δημιουργία των ασφαλιστικών ταμείων.
Ποιο ήταν το πρόταγμα; Οι υπερήλικες μιας και δεν μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και μιας και οι νεότεροι δεν μπορούν να τους συντηρήσουν, εμείς, το κράτος θα επιβάλλουμε μικρό φόρο στους εργαζόμενους ώστε να τους συντηρήσουμε αργότερα όταν γίνουν και αυτοί υπερήλικες
Γιατί ξαφνικά έγινε αυτό; Ποια ήταν η αιτία; Η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού εξαιτίας του Α' παγκοσμίου πολέμου. Οι πολίτες απέκτησαν μεγαλύτερη δύναμη και έτσι παρακρατούσαν μέρος των χρημάτων και δημιούργησαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μέση του "κόλπου"

Στην δεκαετία του 1980 οι κυβερνήσεις αύξησαν τις εισφορές προς τα ταμεία αυτά με την δικαιολογία πως δεν θα έχουν αργότερα χρήματα. Βασικά όμως έγινε υπερβολική αύξηση των εισφορών έτσι τα ταμεία απέκτησαν πολλά χρήματα που το κράτος τα πήρε για να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις και να μειώσει τους φόρους. Μην ξεχνάμε πως εισφορές δεν πληρώνει ο μεγαλοκαταθέτης, ο εισοδηματίας κλπ Πληρώνουν μόνο οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.
Μην ξεχνάμε πως κάθε εργαζόμενος πληρώνει ένα ποσοστό για εισφορές, αλλά οι πλούσιοι δεν πληρώνουν από ένα σημείο και πάνω. Έτσι όλοι οι μεγαλοϊδιοκτήτες είναι στο ΙΚΑ για να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος!
Έτσι τα προσωπικά κέρδη των επιχειρηματιών και των άλλων εισοδηματιών εκτοξεύτηκαν. Η ψαλίδα μεγάλωσε.

Το τέλος του "κόλπου"

Η κακοδιαχείριση των χρημάτων αυτών οδήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία να ζητήσουν χρήματα από τις κυβερνήσεις. Αυτές απάντησαν πως δεν έχουμε. Δεν έχουν πια να υποστηρίξουν το σύστημα υγείας, γιατί τα έδωσαν και έτσι ζητούν από τους ίδιους να πληρώσουν τη χρήση του συστήματος. Υγεία, τέλος. Οι συντάξεις μειώνονται, το κράτος μας λέει πως δεν μπορεί να τις υποστηρίξει.

Ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη

Είναι καιρός να απαιτήσουμε να μην πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές. Είναι καιρός να απαιτήσουμε να έχουμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανεξάρτητα αν είμαστε υπερήλικες ή μη.
Στην προφανή ερώτηση από που θα βρούμε τα λεφτά, θα απαντήσω από τους άμεσους φόρους. Οι μόνοι φόροι που είναι δικαιότεροι, γιατί είναι αναλογικοί με τα εισοδήματα.

Ανάπτυξη


Η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει ανάπτυξη. Η μαύρη εργασία θα σταματήσει. Θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και η χώρα μας θα γίνει ανταγωνιστικότερη στις ξένες αγορές.

http://basicincome2013.eu

2 comments:

  1. Όλη η ηλιθιότητα, μαζεμένη σε μιά σελίδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. μπα! στην τελευταία γραμμή

      Delete