Friday, May 30, 2014

κρίση και εθνικισμός

Η κρίση έφερε την ξενοφοβία και την αύξηση του εθνικισμού.

Οι δυτικοί Ευρωπαίοι, όπως και οι ΗΠΑνοί τόσα χρόνια στήριξαν τον πλούτο τους στα ξένα χέρια και είχαν μάθει να είναι τα αφεντικά.
Τώρα που μάθαμε όλοι ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό, τώρα σκούζουμε εναντίον εκείνων που "μας έκαναν όλους πλούσιους".

Μην ξεχνάμε πως χρωστάμε το βιωτικό μας επίπεδο στους Αφρικανούς, στους Νοτιοαμερικανούς, στους Ασιάτες και στους κατατρεγμένους όλης της γης (και Νοτιοευρωπαίους) που τόσα χρόνια εκμεταλλευόμαστε για να αναπτύξουμε τον "Δυτικό πολιτισμό".
Από την εποχή των Αρχαίων Ελλήνων μέχρι και σήμερα η εκμετάλλευση των ανθρώπων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των περιοχών αυτών ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη μας.

Η ανισομέρεια της ανάπτυξης όμως ωφέλησε περισσότερο τους λίγους φτιάχνοντας την δυτική αυτοκρατορία. Σήμερα απλά τα αφεντικά μας, αφού δημιούργησαν το νομικό πλαίσιο (διέλυσαν τη συνθήκη του Bretton Woods - Nixon Shock), αποφάσισαν να μεταφέρουν αλλού τις επιχειρήσεις τους (εμείς τους αφήσαμε, ας προσέχαμε). Αποτέλεσμα είναι να μειωθεί το βιωτικό μας επίπεδο. Αυτό το ονομάσαμε κρίση.

Αντί λοιπόν να τα βάλουμε με τα αφεντικά, τα βάζουμε με τους κατατρεγμένους. Λέμε πως το πρόβλημα είναι οι "λαθρομετανάστες", ενώ το πρόβλημα είναι οι δουλέμποροι.
Δημιουργούμε κρίσεις στην Αφρική και στην Ασία και περιμένουμε να παραμείνουν εκεί και να σκοτωθούν όλοι και να μην έρθει κανείς στην Ευρώπη;

Η άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των κρίσεων που δημιουργούν τα αφεντικά μας.

Καιρός είναι να τα καθαιρέσουμε. Δεν μας φταίνε οι μετανάστες.

No comments:

Post a Comment